Facebook Tunniplaan Toidumenüü Stuudium Outlook Siseveeb Õppematerjalid Opiq Moodle Sisene

Erasmus+ projektinädal Räpinas

21. mai 2024 | Autor: Irmen Nagelmaa

13. mail algas Räpina Ühisgümnaasiumi juhtimisel Erasmus+ projekti „Let`s explore the world. Mets – meie maailma peegel“ tegevusnädal. Eestisse saabus 30 õpilast ja 8 õpetajat Tšehhist, Slovakkiast, Itaaliast ja Prantsusmaalt. Meie koolist osaleb projektinädalal 23 5.–9. klassi õpilast.

 

Esmaspäeval, 13. mail külastasid õpilased avastustehast PROTO Tallinnas. Töötoas „Kuumaõhupall“ tutvuti kuumaõhupallide leiutamise ajalooga, saadi teadmisi tiheduse ja soojuspaisumise kohta ning valmistati isetoimiv kuumaõhupall.

 

PROTO keskus pakkus ka rikkalikult võimalusi virtuaalreaalseteks seiklusteks vees, maal ja õhus ning füüsikalisi nähtusi seletavaid infokilde videotahvlitel.

 

Pärastlõunal tehti ühine jalutuskäik Tallinna vanalinnas ning õhtuks jõuti Räpinasse, kus saabujaid tervitasid Räpina Ühisgümnaasiumi lapsevanemad, kes nädala jooksul pakuvad kodu projektis osalevatele välisõpilastele.

 

 

 

Teisipäeval, 14. mail tervitasid koolis erasmuslasi Räpina vallavanem Enel Liin ja direktori kohusetäitja Maie Oper.

 

Õpilased tutvustasid videote ja slaidiesitluste abil oma koole ja päritoluriike. Õpetaja Anneli Rahasepp viis osalejatele läbi tutvumismängu.

 

 

Rahvusvahelistes gruppides tegutseti kolmes töötoas:

1. Robootika – programmeeriti lihtsat hüppamismängu (juhendasid Ahti ja Laura Vasser);

2. „Rakett 69“ – ehitati erinevatest materjalidest väike paat, mis pidi kandma plastist ämbrit (juhendas Kristi Talvik);

3. Muusika – õpiti eestikeelset lastelaulu ja ingliskeelset ühislaulu ning saadeti neid erinevatel instrumentidel (juhendasid Marika Aruküla ja Anu Silm).

 

Pärastlõunal tutvustasid meie õpilased külalistele koolimaja ning vaatamisväärsusi ringkäigul Räpina linnas.

Päeva lõpetuseks korraldasid lapsevanemad Hille Kala ja Annika Tuusa töötoa loomemajas, kus õpetati valmistama lipuvärvides käepaelu. Vaata pilte.

 

 

Kolmapäeval, 15. mail oli matkapäev. Matkati Taevaskojas (juhendas Mari Kala) ja Kiidjärvel (juhendaja Kati Liibert). Tutvuti erinevate metsakahjuritega, vaadeldi siinsele kliimavöötmele iseloomulikke puid, maitsti jänesekapsast ning korjati uurimise eesmärgil putukaid, kes hiljem elusa ja tervena loodusesse tagasi lasti. Kiidjärve külastuskeskus pakkus võimalust näha erinevaid Eestis elutsevaid metsloomi ja osta kaasa meeneid.

 

Pärastlõunane matkarada Valgesoos ja meeliülendav vaade sealsest uhkest vaatetornist oli toredaks jätkuks Eesti looduse nautimisel.

 

Matkapäeva lõpetas ühine lõkketuli ja skaudisaia küpsetamine, mis pakkus kõigile tegevust ja maitses hästi. Suur tänu lapsevanematele, kes matkajaid erinevate omatehtud moosidega varustasid! Vaata pilte.

 

Neljapäeval, 16. mail külastati Räpina lähistel asuvaid metsaga seotud ettevõtteid.

 

AS-is Varola tutvustas Toomas Heering puitmajade tootmisprotsessi. Vaadeldi erinevaid masinaid ja uuriti puitmaterjali ladustamise põhimõtteid. Õpilased panid ühiste jõududega kokku puidust WC, mis võetakse kasutusele Räpina motokrossil.

 

Polar Dekos rääkis juhataja Kairit Kõiv õpilastele põdrasambliku kogumisest ja selle kasutamisest siseruumide dekoreerimisel. Õpilased valmistasid omaloomingulise seinapildi eri värvi samblikust, mille said ka mälestuseks kaasa viia.

 

Pärast lõunasööki Räpina Sadamakohvikus nauditi vaadet Räpina ranna vaatetornist ja jalutati sadamakail.

 

Päev lõppes ühise peoga Räpina Rahvamaja saalis. Räpina Ühisgümnaasiumi õpilaste sisukale kontserdile järgnes pidulik Erasmus+ osavõtja tunnistuste üleandmine. Peo lõpetasid ühislaulud ja -tantsud ning disko Meribel Toimi juhtimisel. Vaata pilte.

 

 

Reedel, 17. mail viis õpetaja Kristi Talvik õpilastele läbi loodusteemalise mängu, milleks kasutati NaviCup rakendust. Õpilased liikusid väikeste rühmadena, otsisid kontrollpunkte kooli ümbruses ja Räpina parkides ning vastasid keskkonnateemalistele küsimustele.

 

 

 

 

Õpetaja Margit Mathiesen korraldas staadionil liikumismänge, mis olid suunatud meeskondade koostöö arendamiseks ja mõtestatud suhtlemiseks Erasmus+ õpilaste emakeeles. Kasutati Liikuma Kutsuva Kooli materjale, täringuid ja palle.

 

 

 

 

Pärastlõunal tutvusid õpilased Tartu linnaga. Tartu Ülikoolis rääkisime ülikooli ajaloost ja tänapäevast ning Eesti haridusest üldiselt. Külastati ülikooli muuseumi, Jaani kirikut ja jalutati Emajõe promenaadil.

Õhtul lahkusid külalised Lõuna-Eestist, et pöörduda tagasi oma koduriikidesse.

 

 

 

Saime rohkelt tänu- ja kiidusõnu mitmekülgse ja ladusalt kulgenud õpinädala eest, mis sündis tänu paljude inimeste koostööle.

 

Täname:

Bussifirmasid Berg Travel OÜ (Enn Ipsberg) ja Go Bus (Hanna-Liisa Kuusik).

 

Toitlustajaid: OÜ TLG Hotell (Marko Mänimets), Puuriida Pubi (Laura Hiis), Inara Vanavalge Kohvitarõ (Inara Luigas), Taevaskoja Turismi- ja Puhkekeskus (Marta Naumanis), Kohvik Põlva (Signe Aid, Erika Lill), Räpina Sadam (Marko Kajasalu), Maiken Oru, koolisöökla P. Dussmann OÜ (Jekaterina Valtseva), Hotell Dorpat (Raul Ploom).

 

Majutajaid: Fat Margaret OÜ (Kadri M.), Hotell Räpina (Maie Sirel).

 

Õppetegevuste läbiviijaid: Proto OÜ (Hedi Mikk, Katriin Rüütsalu), tutvumismängud (Anneli Rahasepp), „Rakett 69“ ja NaviCup õpimäng (Kristi Talvik), robootika (Ahti ja Laura Vasser), muusika (Marika Aruküla, Anu Silm), Kiidjärve Külastuskeskus „Milleks meile puud“ (Kati Liibert), Keskkonnaamet, Taevaskoja matkarada (Mari Kala), Polar Deko (Kairit Kõiv), Varola OÜ (Toomas Heering), liikumismängud staadionil (Margit Mathiesen), rahvusvärvides käepaelte punumine (Hille Kala, Annika Tuusa), meenete valmistamine (Olav Pihlapuu).

 

Lõpuõhtu meeskonda: peakorraldaja Marika Ääremaa, poistekoor ja solistid (Marika Aruküla), Karl-Markkus Rebane, Grettel Talv, Elizabeth Randma, Laureen Marie Piir ja Arhanna Sandra Arbma, 10. ja 12. klassi ministaarid (Meryl Talv, Erle-Mai Pabusk), rahvatantsijad (Heleri Kruusamägi), lõõtsamehed (Ants Järv, Joel Varik), DJ Meribel Toim, ühislaulud ja -tantsud (Marika Aruküla, Anu Silm, Margit Mathiesen), saali ettevalmistajad (10. klass, Tiiu Kõlli, Annika Šturmov), helitehnik Mati Lukk, Räpina Valla Kultuurikeskus (Marge Trumsi).

 

Külalisõpilasi majutanud õpilasi ja nende vanemaid: Violetta ja Vesse Ranno Veskimeister, Marie Jürgen, Lucas Paalman, Harri Talvik, Rasmus ja Annegreth Hirmo, Marten Kevin ja Greete Tuusa, Grettel Karsna, Robin Sõukand, Lenna Palmik, Marleen Punnisk, Laura Heering, Anete Kala, Jaana Mari Kala, Stella Ämarik, Hannes Kerge, Kevin Möller, Gregor Mathias Rämson, Art Vizel, Vanessa-Maria Suurmets, Sten Saksing.

 

Täname ka Räpina Ühisgümnaasiumi direktori kohusetäitjat Maie Operit, kes projektinädalast tulenevaid õpetajate asendusi korraldas ning kõiki õpetajaid, kelle tunnid ja tegevused said mõjutatud projektis osalenud õpilaste puudumistest või hoopis välisõpilaste ainetunnist osavõtust.