Facebook Tunniplaan Toidumenüü Stuudium Outlook Siseveeb Õppematerjalid Opiq Moodle Sisene

Põlvamaa gümnasistid keskkonnateadlikul õppekäigul

2. oktoober 2024 | Autor: Karin Tuul

Käesoleval õppeaastal alustas Põlvamaa kolme gümnaasiumi – Kanepi Gümaasiumi, Põlva Gümnaasiumi ja Räpina Ühisgümnaasiumi koostöös sündinud valikkursus, mille eesmärgiks on noorte keskkonnateadlikkuse arendamine läbi kogemuslik-praktilise õppe koos professionaalsete spetsialistide kaasamisega.

 

Valikkursuse raames toimus 26.–27. septembril õppereis Harjumaale.

 

Esimesel päeval külastati Maardus asuvat Eesti Pakendiringluse sorteerimiskeskusest. Õpilased tutvusid pakendite sorteerimise ja biojäätmetest gaasi tootmisega.

 

Õppereis jätkus Tallinna loomaaias, kus õpilased said osa õppeprogrammist „Kliimamuutuste mõju maailma elustikule“. Õppeprogrammi käigus arutleti giidiga, kuidas inimtegevus mõjutab eri loomaliikide elu. Programm lõppes rühmatööga, kus õpilased pidid välja mõtlema, kuidas saaks kliimamuutuste mõju keskkonnale vähendada. Peale programmi oli võimalus omal käel loomaaia elanikega tutvuda.

 

Päev lõppes seminariga, mis algas kolme kooli keskkonnateadlike noorte aktiivi tutvumisega ning seejärel toimus ajurünnak, mille tulemusena esitlesid õpilased oma kooli keskkonnaalast väljakutset.

 

Õppereisi teine päev algas Iru Soojuselektrijaama külastusega, kus toodetakse segaolmejäätmetest elektri- ja soojusenergiat. Õpilastele anti tootmisprotsessist põhjalik ülevaade. Reisi viimane külastus oli Kesk-Eestis asuvasse OÜ Neulari. Õpilased nägid, kuidas tegutseb ettevõte, mis taaskasutab kodumajapidamises tekkivaid plastikjäätmeid ja valmistab neist erinevaid profiile, mida kasutakse terrasside, aedade ja seinte ehitamisel.

 

Õpilaste arvates oli tegemist hariva ja silmaringi avardava õppekäiguga. Neil oli põnev näha erinevaid masinaid, seadmeid ja hooneid, kus jäätmetega tegeletakse. Lisaks andis õppekäigul osalemine neile mõtlemisainet, kuidas nad ise saavad oma käitumisega olla keskkonnasõbralikumad. Oluline osa õppekäigust oli eakaaslastega suhtlemine ja võimalus arutleda noortega, kellel on nendega sarnased huvid.

 

Õppereisi kava koostasid ja viisid ellu Põlva Gümnaasiumist Heidi Kukk ja Marit Oimet, Räpina Ühisgümnaasiumist Karin Tuul ja Kanepi Gümnaasiumist Mirjam Nurmla.

 

Sündmus korraldati koostööprojekti “Lõuna-Eesti ettevõtlikud noored (LEEN)” raames, mida rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi meetmest “Atraktiivne piirkondlik ettevõtlus- ja elukeskkond”. Vaata pilte.