Facebook Tunniplaan Toidumenüü Stuudium Outlook Siseveeb Õppematerjalid Opiq Moodle Sisene

Osalemine vabariiklikul bioloogiaolümpiaadil

6. juuni 2024 | Autor: Kristi Talvik

17.05–19.05 toimus Vanaõue puhkekeskuses Viljandimaal vabariiklik bioloogiaolümpiaad. Meie koolist oli kutsutud lõppvooru varasema piirkondliku vooru väga heade tulemuste põhjal 6.a klassi õpilane Marie Jürgen.

 

Bioloogiaolümpiaad kestab mitu päeva. See algab Tartu Ahhaa keskusest, kus kõik üle vabariigi kutsutud õpilased kogenevad ning seejärel viiakse õpilased bussidega olümpiaadi toimumise sihtkohta.

 

Õpilased peavad lahendama klassidepõhiselt teooriavooru ülesanded ning kaks kabinetivooru: botaanika ja zooloogia praktilised ülesanded.

 

Botaanika kabinetivoorus oli vaja osata vahet teha sammaldel ja samblikel, tunda ära taimi okste või varte järgi, teada erinevaid elukooslusi, osata kasutada määrajat jne.

 

Zooloogia kabinetivoorus pidi määrajaga määrama kahte karpi, väljaheidete ja jälgede järgi kolme looma, tundma putukaid ja kalu ning teadma nende elupaiku. Lisaks oskama ära määrata linde linnulaulu järgi.

 

Kolme päeva sisse mahub lisaks võistlusülesannetele mitmeid õppekäike ja põnevaid loenguid ning tegevusi. Näiteks botaanikaga seotud õppekäigul uuriti erinevaid pajusid, õpiti vahet tegema hall- ja sanglepal ning jalakal ja sarapuul. Zooloogiaga seotud õppekäigul uuriti selgrootuid nii maalt kui ka veest. Lähemalt uuriti kuklaste pesa ja räägiti palju huvitavat nende kohta. Väga põnev oli ka polümeersavi töötuba, matk Hüpassaares ning loeng bioenergeetikast.

 

Marie saavutas kokkuvõttes 6. klasside seas tubli 8. koha, kuid eriline kiitus ja tunnustus botaanika kabinetivooru III koha eest.

 

Mariel on väga head teadmised ning huvi looduse vastu, arvestades, et bioloogiaõpingutega alustab Marie alles järgmisel aastal.