Facebook Tunniplaan Toidumenüü Stuudium Outlook Siseveeb Õppematerjalid Opiq Moodle Sisene

Õppeprogramm Vällamäel

13. september 2024 | Autor: Margit Mathiesen

9. septembril külastasid 6.a ja 6.b klassi õpilased Haanja looduspargis asuvat Vällamäe matkarada. KIK-i õppeprogrammi „Vällamäe matkaraja pinnmood ja elurikkus“ viisid läbi Karula rahvuspargi keskuse keskkonnateadlikkuse spetsialistid Margit Turb ja Helen Kivisild.

 

Õpilastele tutvustati õppeprogrammi eesmärke, töökorraldust ja jagati töövahendeid. Õpilased said hea ülevaate kaitsealast.

 

Matka käigus jälgisid õpilased kaarti, määrasid enda asukohta ning kõrgust merepinnast, vaatlesid loodust ja märkasid elurikkust enda ümber.

 

Kõige suuremat füüsilist pingutust nõudis tõus Vällamäe tippu: 60 m mööda 40-kraadilist nõlva üles. Tegemist on Eesti kõrgeima künkaga, kui arvestada suhtelist kõrgust ning ühe vanima mandrijää sulamisel moodustunud pinnavormiga. Õpilased pidid eelnevalt mõõtma oma pulssi ning seejärel uuesti tippu jõudes ja tegema järeldused. Vällamägi on Eesti kõrguselt teine põlismetsaga kaetud ja järskude nõlvadega küngas, mille kõrguseks merepinnast on 303,9 m. Kui ka jalamilt tippu mõõdetud 84 meetrit arvestada, on Vällamägi oma suhteliselt kõrguselt Eesti kõrgeim.

 

Peale kohustuslikku õppeprogrammi külastasime Rõuge vaatetorni Pesapuu ning vaatlesime Tindioru vesioinaste tööd. Päeva lõpuks külastasime Eesti ainulaadset 15-20 meetri sügavust sälkorgu Hinni kanjoni.