Facebook Tunniplaan Toidumenüü Stuudium Outlook Siseveeb Õppematerjalid Opiq Moodle Sisene

Peakokk koolis

8. november 2024 | Autor: Tiia Mäe

Teisipäeval, 5. novembril said 7.a klassi õpilased võimaluse osaleda projektis „Peakokk kooli“, mille eesmärgiks on avardada õpilaste silmaringi ja tutvustada koka ametit.

 

Taaskord tuli meile külla peakokk Evelin Esajas, kes on õppinud meie koolis üheksa aastat. Evelin rääkis, kuidas temast sai kokk ja millised on selle töö juures väga olulised oskused. Samuti rääkis ta, miks on oluline külmkapis ladustada toiduained rühmiti.

 

Õpilased jagati kolme rühma ja iga rühm sai loosi teel valida valmistatava toidu. Kui retsept käes, siis tuli valida endale vajaminevad toiduained. See tekitas õpilastes elavust, sest nii mõnedki toiduained olid võõrad. Kui toiduained valitud, tuli tutvuda toidu valmistamise tehnoloogiaga, seejärel algas toitude valmistamine. Kõik vajaminevad toiduained rahastati antud projekti raames.

 

Toitude valmistamine meenutas tõeliselt suurköögi tegevust, mille juhendamisega sai Evelin edukalt hakkama. Lisaks toidu valmistamisele, pidi jooksvalt korras hoidma oma töökohta ja pesema nõusid. Kuigi toidud olid õpilaste tundmatud, siis said nad nende valmistamisega edukalt hakkama.

 

Enne laua katmist tutvustas Evelin restoranis käitumise reegleid ja rääkis, kuidas on õige toitu serveerida ja lauale nõusid asetada. Iga meeskond serveeris oma valmistatud toidu. Söömise ajal arutleti õpitu üle, et mida uut saadi teada ja mida võiks teisiti teha.

 

Menüüs oli eelroaks soe köögiviljasalat kanaga, pearoaks metsaseene ramen supp ja desserdiks kaneelisaiad. Prooviti kõiki toite. Õpilastele meeldisid eelroog ja dessert, kuid supp maitses vähestele. Evelin kinkis koolile koos pühendusega oma peakoka põlle.

 

Täname Evelini selle toreda kogemuse eest!